چوپان دروغگو به كمك كشاورزي مي آيد
 
Butterfly
وبسايت حشره شناسي
 
پنج شنبه 10 فروردين 1391برچسب:, :: 7:35 ::  نويسنده : داود كوهي زرگر
پژوهشگران درصددند با راه اندازي جنگ شيميايي بين گياهان و آفت ها كشاورزي را رونق دهند

برگرفته از: Discovery

داستان چوپان دروغگو و فريادهاي گرگ آمد، گرگ آمدش را به ياد داريم. فريادهاي هشدارباش پي درپي و دروغين پسرك چوپاني كه اهالي روستا را به بهانه حمله گرگ فرا مي خواند تا اين كه بالاخره بي اعتنايي و جدي نگرفتن فريادها برايشان گران تمام شد. اين روايت پندآموز كتاب فارسي دبستان از قرار معلوم در طبيعت هم وجود دارد كه نقش شخصيت هاي اصلي داستان را گياهان و حشرات ايفا مي كنند.
ماجرا به گياهان و شته ها و دشمني ديرين آنها مربوط مي شود كه نوعي رقابت و زورآزمايي تسليحاتي بين 2 طرف را تداعي مي كند. زماني كه شته ها حمله ور مي شوند، گياهان فقط به تحمل و تماشا بسنده نكرده و به تهاجم دشمن عكس العمل نشان مي دهند. گياهان با «فرياد شيميايي» كه از خود منتشر مي كنند براي كمك طلبيدن پيام مي فرستند. وقتي نيروي كمكي در هيات اسكادران كفشدوزك ها يا ساير شكارچيان شته ها از راه مي رسند، شته ها نيز با توسل به تاكتيك دفاعي مشابهي آژير خطر شيميايي خودشان را به صدا درآورده و پخش و پلامي شوند تا به چنگ دشمنان نيفتند.
حالااگر همين سلاح شته ها به دست گياهان بيفتد و گياهان بتوانند مثل چوپان دروغگو مرتبا زنگ خطر شته ها را به صدا درآورند چه اتفاقي مي افتد؟ شته ها بالاخره اين هشدار خطر را ناديده گرفته و ديگر پراكنده نمي شوند كه همين بي اعتنا ماندن به قيمت تبديل شدن آنها به شكاري سهل و راحت براي كفشدوزك ها تمام خواهد شد. بيشتر شته ها زماني كه ماده اي شيميايي موسوم به EBF را رديابي مي كنند، احساس خطر كرده و زود از مهلكه فرار مي كنند. شته ها اين ماده شيميايي را زماني كه بيم حمله دشمن مي رود آزاد مي كنند تا ساير همنوعان خود را از خطر آگاه كنند. دست بر قضا ردياب برخي از شكارچيان شته ها نيز روي همين سيگنال تنظيم و قفل شده است يا مثل قضيه انتشار خون در آب كه كوسه ها را بيشتر جذب مي كند، انتشار اين ماده شيميايي از شته ها نيز باعث هدايت دشمنان آنها مي شود.
مهندسي اصلاح نباتات نيز تلاش كرده اين نظام هشدار را دستكاري كرده و گياهاني پرورش دهد كه مداوم و به دروغ فرياد كفشدوزك ها آمدند را سر مي دهند تا نسلي از شته هاي بي اعتنا به اين پيام دروغين را بار بياورند؛ شته هايي كه ديگر با دريافت ماده شيميايي EBF نمي ترسند و فرار نمي كنند و طعمه سهل الوصولي براي شكارچيان و از آن جمله كفشدوزك ها مي شوند. پژوهشگران دريافته اند كه شته ها تنها طي 3 نسل EBF بي اعتنا مي شوند. البته مادر طبيعت از قبل اين تكنيك را با سيب زميني آزمايش كرده است و برخي گونه هاي گياهي از جمله سيب زميني مي تواند EBF را توليد كند كه در ميان ارقام مختلف، مقادير متفاوتي دارد.
اصلاح گياهاني كه ماده شيميايي EBF را توليد مي كنند مي تواند به حال كشاورزي و اقتصاد آن سودمند باشد، چون كه باعث پرورش شته هاي بي تفاوتي مي شود كه زمان فرار واقعي را تشخيص نمي دهند و به سهولت شكار مي شوند، اما سودمندي راه اندازي چنين مبارزه زيستي و قرباني كردن شته ها به خاطر خسارت مستقيم اين آفت نباتي به گياهان نيست، بلكه بيشتر به خاطر آن است كه شته ها مهم ترين ناقل بيماري هاي ويروسي گياهان به شمار مي روند.



روزنامه جام جم، شماره 3357 به تاريخ 7/12/90، صفحه 12 (دانش)



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان Butterfly و آدرس dkzargar.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 19
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 24
بازدید ماه : 21
بازدید کل : 5076
تعداد مطالب : 38
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1

<-PollName->

<-PollItems->

بازدید امروز : 19
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 24
بازدید ماه : 21
بازدید کل : 5076
تعداد مطالب : 38
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1

خبرنامه وبلاگ:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید



آمار وبلاگ:

بازدید امروز : 19
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 24
بازدید ماه : 21
بازدید کل : 5076
تعداد مطالب : 38
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1