Butterfly
وبسايت حشره شناسي
|
||
پنج شنبه 10 فروردين 1391برچسب:, :: 7:35 :: نويسنده : داود كوهي زرگر اروپا صادرات «ماده موثره» سموم كشاورزي را به دليل تحريم ها به ايران ممنوع كرده است
نويسنده: محمدرضا نسب عبداللهي روند افزايشي آمار بيماران سرطاني در شهرستان هاي رفسنجان و انار كه دو قطب اصلي توليد پسته ايران هستند، نگاه ها را متوجه سموم كشاورزي كرده كه باغداران پسته در استفاده از آنها در رتبه نخست قرار دارند. محمد جعفري، مديركل بيمه خدمات درماني استان كرمان گفته است: «در استان كرمان طبق آخرين آمار هشت هزار نفر به بيماري سرطان دچار هستند و روزانه هفت نفر نيز به اين آمار افزوده مي شود.» بر پايه آمار رسمي، استان كرمان مقام نخست را در استفاده از سموم داراست و در استان كرمان نيز شهرستان هاي رفسنجان و انار در رتبه نخست قرار دارند. در اين دو شهرستان سالانه حدود 90 هزار تن پسته توليد مي شود كه به طور عمده در روستاهاي اطراف رفسنجان پسته فندقي، در شهرستان انار پسته اكبري، در بخش كشكوييه پسته كله قوچي و در بخش نوق پسته احمدآقايي توليد مي شود. شهرستان انار در سال حدود 30هزار تن پسته توليد مي كند و شهرستان رفسنجان و توابع آن يعني نوق و كشكوييه نيز حدود 60 هزار تن پسته توليد مي كنند. در شهرستان هاي انار و رفسنجان نزديك به 50 هزار كشاورز و باغدار پسته وجود دارد. افزايش بي سابقه استفاده از سموم ميزان استفاده از سموم در باغات پسته اين دو شهرستان در بهار و تابستان سال جاري به شكل غيرطبيعي و بي سابقه اي افزايش يافت به گونه اي كه باغداران پسته در شش ماهه نخست سال 1390، هر هفته اقدام به سمپاشي باغات پسته كرده اند. اين حجم استفاده از سم در مبارزه با آفات پسته نه تنها باعث نشد كه اين آفت ها نابود شوند بلكه تنها دو، سه روز پس از سمپاشي، آفات دوباره درختان پسته را در بر مي گرفتند. مقام هاي محلي در سازمان جهاد كشاورزي شهرستان هاي رفسنجان و انار هشدار داده اند كه استفاده از سموم «بي كيفيت» باعث «طغيان» آفات پسته شده است. در همين حال روند افزايشي بيماران سرطاني در اين شهرها، نگراني هايي را درخصوص تاثيرات «مخرب» سموم كشاورزي به دنبال داشته است. مقام هاي محلي در اين دو شهرستان مي گويند به دليل تحريم ها، مدتي است كه «ماده موثره» براي توليد سموم كشاورزي، ديگر از اروپا وارد ايران نمي شود و كارخانه هاي توليدكننده سم، اين ماده را از ساير كشورها از جمله چين وارد مي كنند. محمد گرجي، رييس جهاد كشاورزي شهرستان انار به تازگي در جمع كشاورزان اين شهرستان گفته است: «در زمينه كشاورزي ما اكنون در جنگيم. واردات كودهايي همچون سولفات پتاسيم و سوپر فسفات در اثر تحريم ها قطع شده و در ازاي آن كودها و سموم تقلبي، بي كيفيت و حتي با اثرات معكوس و با قيمت ارزان تر از نمونه هاي معمولي به فروش مي رسانند.» اين مقام سازمان جهاد كشاورزي از چنين وضعيتي به عنوان يكي از «توطئه هاي جنگ نرم» نام برده و افزوده است: «در اين جبهه ها بايد با برنامه ريزي و با تبعيت از فرمانده اي واحد دفاع و مقابله كنيم.» طغيان آفات در باغات پسته دكتر محمد عبداللهي، عضو هيات علمي موسسه تحقيقات پسته ايران نيز در گفت وگو با شرق از «سم هاي بي كيفيت، سم هاي منسوخ شده، خشكسالي و عدم مديريت زمان سمپاشي» به عنوان چهار دليل تاثيرنداشتن سمپاشي در باغات پسته و طغيان آفات نام برد. عبداللهي گفت: «كشاورزان تاكيد مي كنند كه كيفيت سم ها پايين است، يعني ماده موثره موجود در سم ها كم است. ماده موثره هم به دليل تحريم هايي كه وجود داشته، كمتر وارد و باعث شده كه كيفيت سموم پايين بيايد.» وي همچنين استفاده از دو سم «منسوخ شده» به نام هاي «آميتراز و آندوسولفان» را كه مدتي است در عرصه بين المللي ممنوع شده، يكي ديگر از دلايل نابودنشدن آفات پسته دانست. اين عضو مركز تحقيقات پسته ايران، از شرايط آب و هوايي و خشكسالي به عنوان سومين دليل گسترش آفات پسته نام برد. به گفته وي با بروز خشكسالي و خشك شدن مراتع اطراف باغات پسته، «سن قرمز» از اين مراتع به سمت باغات پسته هجوم آورده است. دكتر عبداللهي گفت: «حمله اين آفت، باعث شد تا كشاورزان از سم هاي قوي استفاده كنند. اين سم ها، موجوداتي را كه به طور طبيعي با آفات مقابله مي كردند از بين برد و باعث شد تا آفات طغيان كنند.» اين عضو مركز تحقيقات پسته ايران از «عدم مديريت زمان سمپاشي» به عنوان دليل ديگر تاثير نداشتن سمپاشي باغات پسته نام برد و افزود: «كشاورزان به دليل دانش پايين و ريسك گريزي بالاترجيح مي دهند براي محكم كاري و محافظه كاري بيشتر دايما از سم استفاده كنند، در صورتي كه براي مبارزه با حشره بايد زماني كه در حالت پوره است، از سم استفاده كرد اما كشاورزان سموم را در زماني هايي كه در مرحله تخم گذاري است يا حشره بالغ شده، استفاده مي كنند و به همين دليل سمپاشي ها موثر نيست.» سموم كشاورزي باعث خشك شدن درختان شده است يكي از كشاورزان شهرستان انار كه خواست نامش فاش نشود، به «شرق» گفت: «ما قبلاهر سال سه يا چهار بار بيشتر باغات پسته را سمپاشي نمي كرديم اما در سال 90 مجبور شديم هر هفته باغات را سمپاشي كنيم.» وي افزود: «متاسفانه سموم فعلي نه تنها در دفع آفت موثر نبودند بلكه باعث خشك شدن بسياري از درختان پسته نيز شده اند.» اين كشاورز همچنين درباره سم هاي «آميتراز و آندوسولفان» كه منسوخ شده اند، گفت: «در اين مورد به كشاورزان اطلاع رساني كافي نشده و آنها همچنان از اين سم ها كه در بازار عرضه مي شود، استفاده مي كنند.» خبرگزاري مهر نيز چندي پيش گزارش داد: «استفاده بي رويه از سموم منسوخ شده و ارزان قيمت در يك سوم باغ هاي كشور و مزارع كشاورزي كرمان علاوه بر به خطر انداختن منابع طبيعي، احتمال بروز سرطان معده را افزايش داده است.» ناصر طاهري، مدير حفاظت نباتات سازمان جهاد كشاورزي كرمان گفته است: «با توجه به اثرات مخرب برخي سموم به ويژه آندوسولفان واردات، توزيع و مصرف اين سم ممنوع است.» اسماعيل نجار، استاندار كرمان نيز چند ماه پيش درخصوص استفاده از سموم منسوخ شده هشدار داد و گفت: «استفاده بي رويه از سموم كشاورزي، عوارض بهداشتي گسترده اي از جمله سرطان ها به خصوص سرطان معده را به همراه دارد.» به گفته محمدعلي اميري، مسوول واحد حفظ نباتات مديريت جهاد كشاورزي رفسنجان سالانه حدود 800 تن سم در باغات پسته اين شهرستان استفاده مي شود. محمدعلي اميري با بيان اينكه مشكل اساسي ما توزيع سموم تقلبي است، مي گويد: «اين سموم فقط از نام كارخانه استفاده مي كنند در حالي كه برچسب سموم و تاريخ مصرف آن را تغيير مي دهند و اين نوع سموم را در كارگاه ها و انبارهاي زيرزميني تهيه مي كنند.» مسعود محمودي، مدير جهاد كشاورزي شهرستان رفسنجان نيز مصرف بي رويه سموم را در اين شهرستان يك «خطر جدي» مي داند و مي گويد: «برخي محدوديت ها در واردات سموم كه ناشي از تحريم هايي است كه عليه كشورمان اعمال مي شود از دلايل بي تاثيري سموم موجود در بازار است.» با وجود هشدارهاي مقام هاي دولتي، همچنان سم هاي آندوسولفان و آميتراز در بازار به فروش مي رسند. به گفته كارشناسان اين دو سم كه براي انسان و محيط زيست خطرناك هستند به دليل ارزان بودن و ماندگاري بالاهنوز مورد استفاده كشاورزان قرار مي گيرد. كارشناسان مي گويند اين سموم به دليل ماندگاري بالاحتي پس از اينكه محصول پسته از درخت چيده مي شود، روي پسته وجود دارند و اين مساله باعث بروز بيماري هايي مانند سرطان در بين مصرف كنندگان خواهد شد. با وجود هشدارهاي مقام هاي جهاد كشاورزي درخصوص تاثير تحريم ها بر كيفيت سموم توليدي در ايران اما همچنان اين سموم روانه بازار مي شوند. كشاورزان نيز ظاهرا جز استفاده از اين سموم كه به گفته كارشناسان براي سلامت «انسان، محيط زيست و محصول پسته» خطرناك است، چاره ديگري ندارند. روزنامه شرق ، شماره 1483 به تاريخ 17/12/90، صفحه 13 (سرزمين) □ نظرات شما عزیزان:
![]() ![]() ![]() پیوندهای روزانه
![]() ![]() پيوندها
![]()
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |